Vorig jaar won Kristoffer Halvorsen als regerend beloftenwereldkampioen. De Noor, die intussen uitkomt voor Team Sky, moet het opnemen tegen onder meer Bredenaar Timothy Dupont, Kenny Dehaes en Adam Blythe. Het is ook uitkijken naar Maxime Farazijn, Jonas Rickaert en Christophe Noppe van Sport Vlaanderen-Baloise.

Met de Sulferberg, Monteberg en Kemmelberg is het parcours een stuk lastiger dan de voorbije jaren. Het peloton moet ook over de Steenstraat. Vraag is dan ook of de sprinters weer het laatste woord zullen hebben.

De eliterenners zonder contract U27 en beloften betwisten op vrijdag 16 maart de Handzame Challenge, die start in Jabbeke.

 

Bredene Handzame Classic wordt wedstrijd buiten categorie

Bron: nieuwsblad.be/regio

Handzame / Kortemark -

De Bredene Handzame Classic zet de stap naar een wedstrijd buiten categorie. Zes WorldTourploegen zullen op vrijdag 16 maart hun opwachting maken. Naast Team Sky, Quick Step Floors, Lotto-Soudal, BMC Racing Team, Bora-Hansgrohe en Katusha-Alpecin zijn er ook dertien pro-continentale teams en drie continentale formaties.

De Bredene Handzame Classic trekt nog steeds de kaart van de jeugd. Zo start het Hagen Bermans Axeon Cycling Team, de Amerikaanse formatie van Axel Merckx. Vorig jaar was Kristoffer Halvorsen als regerend beloftenwereldkampioen de snelste. De Noor, die intussen voor Team Sky rijdt, zal het dit keer moeten opnemen tegen onder meer Kenny Dehaes, Bredenaar Timothy Dupont en Adam Blythe.

De ‘Primavera van het Noorden’ trekt van Bredene langs de polders van de westkust naar Veurne. Daarna gaat het richting Poperinge. Het peloton moet dit keer over de Sulferberg, de Monteberg en de Kemmelberg, waardoor de sprinters het een stuk moeilijker zullen hebben dan voorheen. Ook de beruchte Steenstraat staat op het menu.

De Bredene Handzame Classic heeft dankzij zijn promotie een samenwerking met Eurosport en Sporza vastgelegd.

Ook Handzame Challenge

Net als de voorbije jaren komen ook de eliterenners U27 en beloften op 16 maart in actie tijdens de Handzame Challenge met start in Jabbeke

 

Bredene-Handzame Classic met zes WorldTeams

(SPORT INFO SPORTS) = Vorige editie waren er vier WorldTour-teams. Voor de achtste uitgave van de Bredene-Handzame Classic (cat. 1.BC) wist organisator Bert Pattyn met Quick-Step Floors, Team Sky, Katusha-Alpecin, BMC, BORA -Hansgrohe en Lotto Soudal zes teams van het hoogste niveau te strikken.

"Ik ben uitermate fier op de promotie van 1.1 naar 1.BC. We zitten op onze top en dat uit zich ook in ons deelnemersveld", verduidelijkt organisator Bert Pattyn. "Elk jaar krijgen we meer en meer kwaliteit aan de start. Dat is nu niet anders. We hebben altijd wel enkele gevestigde waarden aan de start, bovenal starten er beloftevolle renners die volop aan hun carrière bouwen." De Handzame Classic maakt geen deel meer uit van de Napoleon Cup. "Wij hebben die keuze bewust gemaakt omdat we de kans hadden om te promoveren. Onze ambitie zorgde ervoor dat wij uit het project stapten. Met Sporza en Eurosport bereikten we nu een overeenkomst. Zij brengen de wedstrijd live op televisie. We krijgen zo een pak meer televisiekijkers, wat ook weer gunstige gevolgen heeft voor de sponsoring." Nog nooit slaagde iemand erin solo te winnen in Handzame. "Voor mijn part mag elke editie van onze wedstrijd eindigen op een massasprint. Maar het parcours is lastiger geworden. Het zou wel eens kunnen dat een klein groepje naar de eindmeet vlamt en dat het voor het eerst sinds ons bestaan geen massasprint wordt. Of misschien slaagt iemand erin om alleen aan te komen. Wat het ook wordt, vrijdag 16 maart moet een wielerhoogdag worden", hoopt Pattyn.

 

De deelnemende teams aan de Bredene-Handzame Classic

WorldTour:

Team Sky (Bel), Quick-Step Floors (Bel), BMC (VSt), BORA - hansgrohe (Dui), Lotto Soudal (Bel), Katusha-Alpecin (Zwi)

 

Professioneel continentale teams: Direct Eenergie (Fra), Delko Marseille-KTM (Fra), Wanty-Groupe Gobert (Bel), Vital Concetp (Fra), Roompot-Nederlandse Loterij (Ned), Israel CA (Isr), Sport Vlaanderen-Baloise (Bel), Aqua Blue Sport (Ier), WB-Aqua Protect-Veranclassic (Bel), CCC (Pol), UnitedHealthcare (VSt), Hagens Berman Axeon (VSt)

 

Continentale ploegen: Tarteletto-Isorex-SH (Bel), Cibel-Cebon (Bel), Joker Icopal (Noo), Development Team Sunweb (Dui)

 

Bredene-Handzame Classic is nu eendagskoers buiten categorie

(SPORT INFO SPORTS) = Dinsdagavond werd in Cultureel Centrum De Beuk in Kortemark, onder ruime belangstelling, de achtste editie van de Bredene-Handzame Classic (cat. 1.BC) en de Handzame Challenge (1.IC) voorgesteld. Voor de grote broer, die een categorie steeg en nu als eendagskoers buiten categorie door het leven gaat, wordt het wellicht weer een festival voor de sprinters. Beide wedstrijden vinden plaats op vrijdag 16 maart.

De Handzame Classic start ook dit jaar in Bredene. Vanaf het Staf Versluyscentrum gaat het richting Oostende en Oudenburg en dan via Middelkerke, Nieuwpoort en Koksijde naar De Moeren. Op die poldervlakte speelt de wind altijd een grote rol en kan het peloton in verschillende waaiers uiteen spatten. Na De Moeren zijn er twee stevige kasseizones op weg naar Poperinge. Daarna gaat het richting Heuvelland, met na 82 kilometer wedstrijd de Sulferberg, de eerste helling van de dag, gevolgd door de Monteberg en de Kemmelberg. Via Ieper en Kortemark wordt Handzame bereikt, waar na 144 kilometer koers nog eens nog eens drie plaatselijke ronden, van elk 15 kilometer, op het programma staan, met daarin telkens de passage op de Ruidenberg. Vorig jaar ging de zege naar de Noor Kristoffer Halvorsen. Hij bleef in een massasprint de Brit Adam Blythe en Kenny Dehaes, de winnaar van 2013, voor. Alle edities van de Bredene-Handzame Classic eindigden op een massasprint. Met de Handzame Challenge blijven de organisatoren op de jeugd inzetten. De interclub, met start op de Markt van Jabbeke, volgt grotendeels hetzelfde traject als de Handzame Classic. In Handzame worden drie plaatselijke ronden afgewerkt om zo aan 151,6 kilometer te komen. "Wij willen met onze koers tot geen enkel regelmatigheidscriterium toetreden. Bewust want dat laat ons toe een eigen deelnemersveld samen te stellen. En de vraag van de teams is groot, zodat wij ook dit jaar enkele ploegen moesten teleurstellen", verduidelijkte koersdirecteur Stefaan Decleir.