Preview Youngster Coast Challenge

cover

Na de coronaperikelen van de afgelopen jaren wordt op vrijdag 18 maart ook weer het startschot gegeven van de Youngster Coast Challenge. We laten even ons licht over het deelnemersveld schijnen en we starten met de wereldkampioen bij de junioren, de Noor Per Strand Hagenes. Hij rijdt momenteel voor UCI Continental Jumbo-Visma Development Team. In 2021 won hij een zilveren medaille op de wegwedstrijd van de Europese Juniorenkampioenschappen en werd hij Wereldkampioen Junioren door de gouden medaille te winnen in de wegwedstrijd te Leuven. Hij was ook al twee keer nationaal jeugdkampioen op de weg, in 2020 en 2021 en jeugdkampioen tijdrijden in 2020. Ook in Parijs Roubaix voor junioren sierde hij het podium met een derde plaats.
Wie ook op datzelfde podium in Roubaix stond, was onze jonge landgenoot Alec Segaert (Lotto Soudal). Een man met tijdrijderskwaliteiten waar we in de toekomst nog veel van zullen horen. Winnaar van de Internationale Juniorenrundfahrt, derde op het wereldkampioenschap tijdrijden in eigen land, winnaar van de 'Chrono des Nation' en Europees kampioen tijdrijden in het Italiaanse Trento. Dat zijn mooie adelbrieven.
We hebben ook renners aan de start met beroemde familienamen. Zo staan Joseph Pidcock (de broer van...) en Axandre Van Petegem (zoon van ...) respectievelijk bij Groupama FDJ en Jumbo Visma Development op de deelnemerslijst. Ook de neef van Greg Van Avermaet en tevens de zoon van Glenn D'Hollander, Luca d'Hollander spelt vrijdag een rugnummer op in Bredene. Bij Jumbo-Visma stond ook Rick Pluimers al op het podium in Luik-Bastenaken-Luik voor junioren en werd hij dit jaar zesdes in de Friesland Elfstedenrace. Hij behaalde ook de top 10 in de Profronde van Drenthe.
Groupama-FDJ heeft naast de broer van Pidcock nog heel wat ijzers in het vuur: Jensen Plowright en Laurence Pithie. Beide Nieuw-Zeelanders haalden dit jaar de top 10 in de Grote Prijs Jean-Pierre Monseré. De Fransman Paul Penhoët greep net naast het podium in een rit in de Ronde van Oman. Hij liet Mark Cavendish achter zich en Gaviria nam er de bloemen mee naar huis.
Verder kunnen we u nog meegeven dat Gianluca Pollefliet (Lotto Soudal U23) tweede werd na Milan Menten in de Grand Prix de la Ville de Lillers Souvenir Bruno Comini, dat Joost Brinkman (DSM U23) in 2021 de Grote Prijs Bob Jungels op zijn palmares heeft gezet en dat hij mooie dingen heeft laten zien in de Course de la Paix. Jakov Beirlaen, de Belgische kampioen op de weg bij de junioren, verdedigt de kleuren van het Basso Team Flanders. Je kan er haast gif op innemen dat de jongens van Minerva Cycling zeker pionnen gaan meesturen in de vroege vlucht en dat heel wat renners van andere Belgische ploegen zich willen tonen in eigen land. We zijn meer dan benieuwd wie er vrijdag de beste benen heeft. Wordt het een massaspurt of niet? Om af te sluiten citeer ik graag nog even koersdirecteur Peter Farazijn: "Eén ding is zeker: wanneer er wind is, is het vanaf de eerste kilometer oorlog!"

Plowright wint Coast Challenge
Wereldkampioen junioren aan de start